بررسی تطبیقی موسیقی شعر معروف الرّصافی و فرّخی یزدی
نویسندگان
چکیده
هدف این مقاله، بررسی تطبیقی موسیقی شعر فرّخی یزدی و معروف الرّصافی است. برای رسیدن به این مقصود، موسیقی اشعار این دو شاعر به دو قسم موسیقی بیرونی و درونی تقسیم بندی شده است. در قسمت موسیقی بیرونی به بررسی وزن، قافیه و ردیف و در قسمت موسیقی درونی، تکرار با دو زیر شاخه واجآرایی و تکرار لفظ و همچنین جناس و سجع بررسی شده است. نتایج این بررسی نشان میدهد که تنوّع بحور در شعر رصافی بسیار بیشتر از شعر فرّخی است. در مقابل، قافیه های فرّخی نسبت به قافیه های رصافی، نرم تر و طولانی ترند و برعکس، رصافی به انتخاب قافیه های خشن تر و کوتاه تر تمایل بیشتری نشان داده است. استفاده از ردیف نیز که از ویژگی های شعر فارسی است، از عوامل دیگری است که سطح موسیقایی اشعار فرّخی را بالا برده است. در صنعت تکرار نیز ائتلاف میان لفظ و معنی عبارات در شعر دو شاعر به چشم می خورد. در شعر فرّخی، مصوّت «آ» و صامت های «ش» و «م» و در شعر رصافی مصوّت «ی» و صامت های «ش» و «س» بیشترین بسامد را دارند که با توجّه به دیدگاه های ناقدان عرب خاصیّت موسیقایی و معنایی آن ها تبیین شده است. در بهره گیری از جناس و سجع نیز شباهت زیادی میان این دو مشهود است. جناس زائد، اشتقاق، شبه اشتقاق و تام به ترتیب بیشترین بسامد را در دیوان دو شاعر به خود اختصاص داده اند.
منابع مشابه
بررسی تطبیقی مضامین و درون مایه شعر معروف الرصافی و فرخی یزدی
چکیده: این پایان نامه پژوهشی درباره ی «بررسی تطبیقی درون مایه و مضامین شعر معروف الرصافی و فرخی یزدی» است از آنجا که بررسی تطبیقی آثار و اشعار شاعران و نویسندگان از اهمیت خاصی برخوردار است، لذا توجه بدانها وظیفه ی همه فرهنگ دوستان وپژوهشگران است. اشعار معروف رصافی یکی از این آثار است تا حدود زیادی از تحقیق و تفحص به صورت تطبیقی با اشعار شاعران دیگر از جمله فرخی یزدی به دور مانده و کمتر شناساند...
بررسی و تطبیق عناصر شعری فرخی یزدی و معروف الرصافی ( عنصر اندیشه، خیال و موسیقی)
در این پایان نامه به بررسی تطبیقی سه عنصر از عناصر سازنده ی شعر یعنی اندیشه ، خیال و موسیقی در شعر فرخی یزدی شاعر معاصر فارسی و معروف الرصافی شاعر معاصر ایرانی پرداخته شده است.از آنجا که این دو شاعر دارای همسانی های فراوانی هستند اهمیت پرداختن به این موضوع را مهم می نماید. از جمله اینکه هر دوی آنها به شاعر آزادی معروف بودند. و برای اصلاح جامعه ی خود تلاش فراوان کرده اند.
منابع من
با ذخیره ی این منبع در منابع من، دسترسی به آن را برای استفاده های بعدی آسان تر کنید
عنوان ژورنال:
کاوش نامه ادبیات تطبیقیجلد ۴، شماره ۱۴، صفحات ۷۵-۹۵
میزبانی شده توسط پلتفرم ابری doprax.com
copyright © 2015-2023